Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2012 23:09 - До Митрополит Кирил: ЗА ЗАПАЗВАНЕ МУЗЕЙНИЯ СТАТУТ И АВТЕНТИЧЕН ВИД НА ЦЪРКВА-КОСТНИЦА БАТАК И СПАЗВАНЕ ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 1463 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.11.2012 10:01


Културно - Историческо Дружество „Будител“- гр. Батак

гр. Батак, ул. „Петър Горанов“ № 8

 buditel_kid@mail.bg ; http://buditel1batak.blog.bg/                                                                                                                                                      

Изх.№ 9/ 14.11.2012г.

________________________________________________________________________________

 

 До:  Негово Високо Преосвещенство Митрополит Кирил –   

        Наместник-Председател на Българската Православна Църква    

         и  временен Софийски Митрополит

         Членове на Светия Синод

 

                                          
Относно: запазване на музейния статут на църквата-  костница„Св. Неделя“ в гр. Батак – недвижима културна ценност от национално значение

Основания:1.Закон за Културното Наследство, Закон за Закрила и Развитие на

                    Културата, Наредба Н-6 за формиране и управление на музейните фондове

                   2.Волята на дедите ни –поборници и опълченци от Освободителните

                     борби1876-1878г, наследници на Баташките новомъченици

                    3.Моралните норми в България

 

 

   Ваше Високо Преосвещенство,

 

   Приемете  нашите най-дълбоки съболезнования за загубата на уважавания и почитан от всички нас Български Патриарх Максим – Родолюбец и духовен Обединител на българския народ.

  От името на батачани – наследници на Априлци от 1876г. и Освободителните войни,  Ви поздравяваме с избора Ви за Наместник-председател на Българската Православна църква и временен Софийски Митрополит.

   Ние възлагаме на Вас и на Светия Синод, в единодействие с Държавните институции и Народната Воля, големите си надежди за запазване и обединение на българската нация, чрез възпитание в православните ценности и в дух на патриотизъм и чувство на национална принадлежност на всички български граждани, независимо от етническия им произход.

  Възлагаме надежда да следвате завещаното от Св. Паисий Хилендарски – будител на българския народ по пътя към Свободата чрез възраждане на националното самосъзнание.

  Възлагаме надежда да продължите посоката дадена от Патриарх Максим, и преди това от Патриарх Кирил, Българската Православна Църква да спазва църковния канон, като се съобразява и със Законите в Република България, както и с човешкия морал в името на просперитета и единството на Българската нация и Държава.

  Вярваме, че Вие и Светия Синод ще обърнете особено внимание на Становището на Министерство на Културата от 04.04.2012 г., в което ясно се настоява за Спазване Върховенството на Закона по отношение на Културното Наследство и в частност по отношение на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ в Батак, КАТО:

 

  ”Комисията счита, че на основание чл. 192, ал. 1, т. 2, б от ЗКН, следва да се приложи принудителна административна мярка на Пловдивска Митрополия за възстановяване на интериора и преустановяване на всякакви религиозни дейности в историческата църква - костница „Св. Неделя”, с което се уврежда недвижимото културно-историческо наследство, тъй като предназначението на недвижимата културна ценност е „музей”, а не „действаща църква“.

Също така се установи, че не е зачетена волята на батачани църквата да престане да бъде действаща, като тяхното желание е материализирано с построяването на нов Катедрален храм „Успение Богородично” в гр. Батак. През изминалите от драматичните събития години никога не е поставян въпросът за възобновяване на богослужението в църква „Св. Неделя”, гр. Батак. Подобно решение следва да се вземе след широко обсъждане и при стриктно съблюдаване на нормативната уредба, както е взето първото решение, а именно: църквата „Св. Неделя” в гр. Батак да не бъде действаща църква. ”/цитат//По случая има заведено дело в Административен съд София-град/        http://mc.government.bg/newsn.php?n=2941&i=1

 

  В продължение на 136 години Историческата църква-костница и музей „Св. Неделя“ изпълнява важна национална мисия за възпитаване в дух на патриотизъм и чувство за национална принадлежност с цел обединението на българския народ, като по волята на дедите ни с активна роля и на Българската държава и със съдействие на Българската Православна Църква е превърната в Мавзолей-Костница – Символ на Освободителните борби на българския народ.                                                                                                                                        

   Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ е обявена за общонародна, държавна собственост със:Закона за Издирване на Старините“ от 1890г., „Закона за Старините“ от 1911г., ПМС 1608 от 1951г. и няма последващ акт на раздържавяване.

  Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ в Батак е безценно национално богатство, обект от национално значение, необходим за духовното изцеление и единство на българския народ.

  Прилагаме наш сигнал по този въпрос, отправен до Правителството и Президента, и молим Светия синод също да изрази становище по казуса за запазване на статута и́ на „Паметник на свободата“ – общонародна, държавна собственост.

 http://buditel1batak.blog.bg/history/2012/11/03/cyrkva-kostnica-batak-signal-za-narusheniia-pri-izdavane-na-.1016396

  Като приветстваме Канонизацията на Баташките мъченици, в качеството на техни генетични наследници, настояваме пред Вас:

  Богослуженията свързани с Баташките мъченици да бъдат извършвани в осветения през 1912 г. Катедрален храм „Успение Богородично“, а Старата църква-костница да остане „Паметник на свободата“ и музей с възпитателни функции за всички български граждани и чужденци, без ограничения на етническа и верска основа, които функции действащия православен храм няма. Такава е и волята на нашите деди – първостроители и първопритежатели на „Св. Неделя“ /в-к „Народний глас“ 25.02.1880г/, препотвърдено от 86 Български правителства и българското законодателство през последните120 години.

  Вярваме в единството на Българската Държава и Светия Синод и намираме за срамно двете институции – държава и Пловдивска митрополия да водят съдебни дела помежду си или да спорят с българската общественост и с батачани – наследниците на канонизираните мъченици от Батак, по въпрос, от които зависи единството на нацията. Незаконните действия на митрополит Николай, доведоха до вълна от обществено недоволство, което рефлектира по престижа и доверието към БПЦ.

  Защото, би ли имало смисъл от Българска Православна Църква, ако се разпадне Българската Държава, ако се затрие българската история и българския род? И най вече, защото политическата Свобода, на която се радва българския народ и Българската Православна Църква я дължим на нашите деди, които проляха кръвта си за нея през Освободителните войни през 1876г, 1878г., 1912г.!

  Поколенията не ще ни простят бездействието и незачитане волята на дедите, което би довело до превръщането в мит саможертвата на загиналите батачани за Освобождение на Отечеството през 1876г., превръщайки „Паметника на свободата“ в обикновена действаща църква!

  Настояваме позицията ни да бъде разгледана на заседание на Светия Синод и за мнението Ви по случая да ни уведомите писмено, не само като миряни, но и като законни наследници на баташките герои, които православната ни църква канонизира.

  И нека Бог Ви дава сили и упование и за напред да ръководите БПЦ по пътя на нейните духовни предци!

                                                                               

  

 Гр. Батак                    С упование и вяра :  КИД Будител – гр. Батак

 14.11.12 г.

 

 

 

 

Приложения

1.      Подписка на 70% от батачани за запазване на музейния статут и автентичен вид на църква-костница „Св.Неделя“

2.      Становище на Министерство на Културата изх.№45-00-0176/19.04.2011г.

3.      Становище на Министерство на Културата от 93-00-13/05.04.2012г.

4.      Писмо-сигнал на КИД „Будител“ Батак изх.№8/22.10.2011г.

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене