Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2013 16:44 - ДО ПАТРИАРХ НЕОФИТ-ОТВОРЕНО ПИСМО В ЗАЩИТА НА ЗАВЕЩАНИЕТО ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ЦЪРКВА-КОСТНИЦА И МУЗЕЙ ,,СВ.НЕДЕЛЯ,, ГР.БАТАК
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 4608 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2013 18:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Културно -Историческо Дружество „Будител“-гр.Батак, 

гр.Батак, ул.„Петър Горанов“ №8                       buditel_kid@mail.bg
Изх. № 10/01.07.2013г.                                 
http://buditel1batak.blog.bg/                    ___________________________________________________________________________                                      

На правдата се крепи земята.“    

                    
                                                                                     
   
                                                          
До: Български патриарх и
                                                               Софийски Митрополит  Неофит
                                                               Свети Синод


Отворено писмо

 

Ваше светейшество,

 

  Желаем Ви здраве и дълголетие и все така всеотдайно да ръководите Българската ни Православна Църква, като истински духовен водач на българския народ.

 

  Обръщаме се към Вас, за да Ви запознаем със завещанието на нашите предци – оцелели след Априлското въстание от 1876г. батачани, в което завещание от 1914г. ясно е посочено в писмено волеизявление, като ктитори и собственици на храм-паметник „Св.Неделя“ в Батак, как да се ползва за в бъдеще. В пълно единодушие батачани, като истински българи и родолюбци, решават Старата им църква да остане „Паметник на Свободата“ и да бъде обявена за „държавен мавзолей“ (виж приложение), а до нея построяват нов, по-голям Катедрален храм-паметник, в който да се черкуват.

  Ние, от  КИД „Будител“, като изразители на волята на по-голямата част от батачани чрез специална подписка, потвърждаваме и отстояваме волята на нашите предци, които пожелаха религиозната функция на Историческата ни църква да бъде прекратена и „…да се запази като паметник за стотици хиляди години“ на загиналите за Свободата на Отечеството батачани. В този смисъл, ние сме против своеволното и незаконно обявяване на църква-костница и музей „Св.Неделя“ в Батак в действащ „старинен храм“ от страна на Пловдивски митрополит Николай. Ползвайки канонизацията за параван, считаме, че целта да се придобие имота заедно с костите-мощи от митрополията е с комерсиална цел, защото това е един от най-посещаваните туристически обекти в България и предполага значителни приходи в частна полза. Своеволни и насила, в разрез със становищата на институциите са промените от страна на митрополита в интериора на костницата-музей, като и разпореждането от негова страна с костите на дедите ни, преди още да са станали факт незаконните промени по собствеността и въпреки изричните предписания на Министерство на културата, че „…статута на това сакрално място не следва да бъде променян“. Промяната и последвалото дарение през 2011г. на собствеността на Историческата църква е станала чрез документни измами-съставяне на документи с невярно съдържание, което е престъпление по наказателния кодекс на Република България и заблуда от страна на кмета към общинските съветници при гласуване на дарението. Такава незаконна придобивка, чрез съставяне на документи с невярно съдържание, руши името и на БПЦ и е в противоречие с християнските ценности и морал.

  По сведения от различни източници, част от костите-мощи (ребра, прешлени, ключици и др. дребни парчета кости) на нашите родственици, загинали за свободата на Отечеството, до нас достига информация, че инкогнито и незаконно са изнесени с цел търговия с мощи. Срам и позор! Такова неморално и незаконно отношение към останките на мъчениците за българската свобода няма да търпим и ще поискаме инвентаризация на всяка една кост по фото документацията на движимите културни ценности.

  Освен това, книжката ,,Житие и акатист на светите Баташки новомъченици“ създава антибългарски религиозен мит, чрез който са подменени исторически факти от Априлското въстание от 1876г., с лъжи, които унижават българската военна чест и българското национално самочувствие. Тази подмяна на историческа истина с лъжливи твърдения, поражда съмнения, че е в ход продължение на проекта на Мартина Балева с цел обезличаване на българския дух и история, но в много по изтънчен вид – зад маската на православието, непочтено ползвайки за това вярата на хората! Това преля чашата на търпението на батачани и отвратени от действията на Пловдивския митрополит по отношение незаконното и неморално ползване на костницата-музей „Св.Неделя“ и незаконното и неморално разпореждане с костите-мощи на нашите предци, правим опит чрез Вас да възстановим справедливостта в името на Истината.

  Обръщаме се към Ваше Светейшество – Българския патриарх, с надежда, че ще  направите всичко да възстановите доверието в БПЦ, което е на път да бъде безвъзвратно загубено за голяма част от българския народ и в частност у батачани. Напомняме, че в Батак не живеят православни овце и агнета, които митрополита си мисли че може да командва с тоягата-жезъл както си поиска. В Батак живеят православни българи, преди всичко Българи, ценящи Свободата, за която нашите предци отдадоха живота си пред олтара на Отечеството.

  Ако в Пловдивският митрополит е останала капчица морал, ще се вслуша и в Светия синод и в гласа народен, Глас Божи! Това, което нашите предци са ни завещали считаме, че е по Божията воля – да се прекрати религиозната функция на храм „Св.Неделя“, в който Бог допусна да бъдат безмилостно избити около 2000 души – въстаници, жени и деца през 1876г., а в Храм, в който са извършени хиляди убийства се счита за изоставен от Бога и е редно да не се ползва като „жив“. Но все пак, заради канонизацията на Баташките мъченици на българската Свобода, всяка година, според божествения закон и морал, е редно да се отслужва на 16 май литургия в тяхна прослава.

Относно ползването на храм-паметника, настояваме:

 

  Ползване на храма: Да се състави план за управление и опазване на недвижимата културна ценност от национално значение, храм-паметник и музей „Св.Неделя“. Това е заложено в Закона за Културното Наследство, като той се инициира от Министъра на културата, в който план участват всички заинтересовани страни. В катедралния ни храм  „Успение Богородично“ да се пренесе частица от мощите на мъчениците, за да се удовлетвори нуждата от ежедневни богослужения на Православната ни църква в тяхна прослава. По този начин ще възтържествува Истината, като се преодолее националния егоизъм и православния фундаментализъм, защото този храм-паметник вече не е само на батачани, нито пък е бил или е собственост на БПЦ. Той принадлежи на българската нация и е общочовешко достояние, независимо от религиозна и расова принадлежност. В този смисъл той трябва да е публична, общонародна собственост, както е според волята на предците т.е Божията воля. Да се върне предишната форма на управление и собственост – национална, като храм-паметник и музей според волята на предците, заложено и в новия план за управление. Всички служения да се извършват в двора на Историческата църква или в Катедралния ни храм, както е според волята на дедите. Вечерта на 16 май е отредена за ден на военни почести и поклонение пред саможертвата на загиналите.  

Интериорът: да се изпълнят предписанията на Министерство на Културата, което означава да се премахнат кичозните проскинитарии, свещници, трон (как ще седиш на трон, там, където трябва да си на колене) и др. Храм-паметникът да бъде само място за поклонение пред героите загинали за свободата на България и нищо повече.

  Дворът: в него батачани строят едноименен параклис, който частично да поеме нуждата от църковно служе́ние и място за палене на свещи. За това призоваваме да бъдат изнесени свещниците от Паметника на свободата, за да не се увреждат стенописите и следите от кръв и пожара от 1876г., и да се пренесат там, където им е мястото – в параклиса. Да бъде премахнат църковния магазин с безумния надпис „Канаския“???, защото Христос отдавна изгони търговците от Храма, а преподобния Паисий ни напомня: „А които не искат да знаят за своя български род, но се обръщат по чужда политика и чужд език и не радеят за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК,  но се учат да четат и говорят на гръцки и се срамуват да се нарекат БЪЛГАРИ?!  О, неразумний юроде! Защо се срамуваш да се наречеш БЪЛГАРИН и не четеш и не говориш на своя език!“ В този ред на мисли там да се възстанови информационния център за посетители и екскурзоводи-историци, както бе преди. Да се премахне таблото на двора с текста на антибългарското Житие, съдържащо откровени лъжи-неистини и да се постави старото табло с историческата справка на четири езика, което се пази в музея.

  Житието и молитвата:  необходимо е да бъдат преразгледани от специалисти богослови, историци и рецензенти и да се пренапишат отговорно, съобразно историческите факти. Да бъде одобрено от Светия синод.

  Митрополитът: да бъде изправен пред църковен съд и спрямо него да бъде приложено Апостолско правило № 60, а именно: „Който във вреда на народа и клира прогласява в църква за свети издаваните от нечестивци лъжливи книги, да бъде низвергнат“!  И без да сме богослови ни е ясно, че щом Бог допусна костите-мощи да МУХЛЯСАТ, то служенето на митрополита е безблагодатно и недействително в духовен план! В умовете и сърцата на батачани той вече е низвергнат. На 3 ноември 2012г. покривът на Историческата църква пропадна над олтарната част, там където са костите-мощи на Априлци, а това е още един небесен знак от нашите деди.

  Държим да ви осведомим, че ежедневните богослужения, които се извършват  своеволно от Пловдивска Митрополия в историческата църква-костница, не се посещават от батачани. За да не си пее сам, изоставен и от ангелите, Митрополит Николай кара с автобуси богомолци от други градове и села на 17 май /20бр.автобуси тази година/, но те също не неприсъстват на площадната литургия заедно с енорийските си свещеници, а идват като на безплатна екскурзия. Това ли бяха целите на канонизацията, която преди 2 години всички приветствахме, а сега се чувстваме употребени за нечисти цели.

 

  Ваше Светейшество,

 

Знаете, че винаги една крайност води към друга. Ние не сме против вярата и канонизацията, но сме против превръщането на най-величествения паметник на Априлското въстание в обикновен действащ селски храм. Надяваме се нашите искания и доводи да бъдат разгледани на заседание на Светия синод и да ни уведомите (обществеността) писмено за решението Ви в най-скоро време. Да се отсъди не според парите и материалния интерес, а според Истината и в името на целостта на Българската държава и единството на българския народ!

 

 Приложения :

1.       Писмо от 1.07.1914г. на поборниците-опълченци от Батак до Министъра на просвещението.

2.       Писмо от 2.07.1914г. на кмета на Батак от името но батачани до Министъра на просвещението.

3.       Писмо от 26.11.1914г. на Стоян Заимов до Министъра на просвещението.

4.       Телеграма от 10.09.1941г. на Пловдивски митрополит Кирил до свещеника на Батак.

5.       Декларация от 9.05.2013г. на КИД „Будител“ Батак

6.       Историческа справка за църквата „Св.Неделя“.

7.       Статия посветена на 200-та годишнината от изграждането на Историческата църква.

8.       Графична схема на престъпленията при промяна на собствеността на Историческата църква-костница „Св.Неделя“.

9.       Становище на МК от 03.05.2011 г. за условията за извършване на еднократен религиозен ритуал в Историческата църква в Батак.

 

                                     С уважение: Членовете на КИД ,,Будител,,Батак
                                                            /Следват Подписи/
image


 




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. danailvdimitrov - след като "религиозната функция трябва да бъде прекратена"...
22.07.2013 17:05
би следвало и да се направи "деканонизация на Баташките новомъченици" понеже те са канонизирани от БПЦ като такива имаенно заради "религиозната си функция" !!!

Това ли искат батачани ?
цитирай
Търсене