Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2014 21:25 - Турците питат Русия и руският посланик в Цариград – Гирс казва: “До Марица може”! Тогава турците нахлуват в Източна Тракия
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 1289 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Никола Григоров, “Сите българи заедно”: Русия е най-непримиримият и безжалостен враг на България



kulturbench.com



Как и кога узряхте за идеята “Сите българи заедно”, г-н Григоров?

Това стана някъде около 1997 година, когато издадох първия си албум с български народни песни от Македония под заглавието „Незабравими македонски песни”. След това започнахме издаването на поредицата от музикални албуми със заглавие ”Сите българи заедно”, като заглавието на поредицата дойде от една от песните. А през 2001 година започнахме излъчването на незабравимата телевизионна седянка „Сите българи заедно„ в Телевизия „2001”.

След близо 10-годишно съществуване, през 2010 година Вашето чудесно родолюбиво телевизионно предаване беше свалено от ефир. Затворена страница ли е то?

Не знам дали е затворена страница, но предаването беше спряно, тъй като казвахме някои неприятни неща… Вие знаете, че по принцип в България има някои истини, които не бива и до днес да се казват на всеослушание. Това важи особено за ролята на Русия в нашето обществено и политическо развитие. Ние всички сме свикнали с наложената представа за “братска Русия”, за “братската славянска, християнска страна”. Искам да уточня, че като говоря за Русия, имам предвид руските управници и руските дипломати, а не обикновения руски народ. Защото руският народ не е отговорен за политиката на своите управници, от които той страда вече от столетия и които до 1853 година са го продавали като добитък. Това е една жестока истина; историята показва, че Русия е най-големият враг, най-непримиримият и безжалостен враг на България, а не приятел, брат и така нататък… И това е една от темите табу в България. В нашето предаване ние засягахме и чуждите дипломати, чуждите политически ръководители, които са работили против интересите на българския народ. И, разбира се, засягахме и анти-българските действия или бездействия на всички български политици и партии. Много остро поставяхме въпроса за геноцида над 2,5 милиона българи, живеещи в съседните ни страни. И днес извън сегашните ни държавни граници живеят над 2,5 млн. българи, на които не се спазват основните човешки права – правото на самоопределение. В Румъния има над 300 000, в Сърбия има над 300 000, в Македония има 1,2 милиона… В Гърция има близо 400 000 наши еднокръвни братя и сестри; някои от тях се пишат за „македонци”, защото да се пишеш “македонец” е що-годе безопасно в Гърция, за разлика от това да се пишеш българин, което е извънредно опасно. Тези проблеми не се повдигат от официалните български власти, нито една партия не повдига този въпрос. Тъй като в нашето предаване поставяхме много остро тези въпроси, за нас естествено няма място в националния телевизионен ефир. Защото българските политици не виждат в критиката помощ за вземане на верни решения, а само опасност за топлите им местенца.

Лично аз бях изключително силно впечатлен, когато се срещнах с документалните книги от вашата забележителна поредица “Сите българи заедно”. Конкретно книгата на Цочо Билярски, събрала архива на Старозагорския митрополит Методий Кусев, за мен бе истинско откровение с посочването на руската имперска политика като главен виновник за погрома над България през 1913 година. Допускате ли, че тази историческа истина е била крита съзнателно от нашия народ?

Естествено, тя и все още се крие… Доказателствата за руската вражеска политика спрямо България са се укривали винаги. Но винаги нашите големи умове, нашите възрожденци са проумявали тази роля и са я разобличавали. И Левски го е казал, и Ботев го е казвал, и Каравелов, и Захари Стоянов, и Стефан Стамболов… Вазов също съзрява за тази истина, макар че в началото е бил много ревностен русофил, говорил е и е писал с преклонение за Русия.

Но после, когато руските войски през 1915 година бомбардират Варна и Балчик, когато през 1916 година руската пехота и кавалерия се бият на Добруджанския фронт срещу нас на страната на румънците, когато друга 50 000-дна руска армия воюва срещу нас на Южния фронт в Македония, тогава и Вазов променя мнението си… Преди това през 1913 – 1914 година и Димитър Благоев, Георги Кирков, Христо Кабакчиев показват истинското лице на руската имперска политика, насочена срещу България. През 1919 година Васил Коларов публикува една брошура „Долу маските”, в която засяга тази тема; по-късно, пак той през 1934 година издава една книга, озаглавена “Авантюрите на руския царизъм”. И в съвременността могат да се намерят потвърждения за действията на Русия в ущърб на българските национални интереси. През 2006 година с новия договор за доставка на газ Русия, по думите на министър Овчаров, ни е ощетила с над 2 милиарда долара. Друго доказателство – Русия оказва политическа подкрепа на европейската сцена на сръбската терористична банда ОМО “Илинден” – като настояваше България да я регистрира като партия. С това Русия де факто подкрепя териториалните претенции на Сърбия за Пиринския край. След това – и сега в руските университети, напук на българските национални интереси и на историческата истина се преподава така нареченият “македонски език”, макар че руските учени прекрасно знаят, че македонска нация и македонски език няма. Въобще, Русия продължава да действа така, че България да бъде колкото се може по-малка и по-слаба…

Руският цивилен агент Николай Демерик в началото през 1906 г казва: “Ние много добре знаем, че в Македония живеят българи и те са болшинство там, но ние ще направим така, че да станат малцинство”. През същата година руският посланик в Цариград – Зиновиев казва: “Русия няма да търпи Македония да бъде българска”!

Дали се е променило нещо в руската политика оттогава досега?

Не, руската политика винаги е била в подкрепа на Румъния, на Сърбия, на Гърция и на Турция дори… Но никога в подкрепа на България. Дори когато България са я управлявали върли русофили.

Защо, с какво България застрашава интересите на Русия?

Може би знаете, че със женитбата на византийската принцеса София Палеолог през 1472 година за руския княз Иван ІІІ, Русия започва да се изживява като приемник на Византия, като т. нар. Трети Рим. Като даже приема и византийския герб – двуглавия орел, който и днес стои върху герба на Русия.

Неслучайно през 1782 година Екатерина ІІ предлага така наречения Византийски проект на австрийския император, тоест за сметка на българските земи и народ да бъде възстановена Византия. А за император да бъде назначен нейният внук Константин…

Така че, гръцко-руското сътрудничество е насочено срещу нас, българите…

А всички тези страни около нас са тясно свързани със Византия, с гръко-византийското лоби образно казано. Румъния, знаете я управляват гръцките фанариоти след ХVІ век чак до сега, според мен. Сърбия е основана от гърци-византийци през 845 година. Гърция се изживява в мечтите си като наследник на Византия. А с турците Русия има много тесни връзки; неслучайно руски войски спасяват турците от мамелюците на Египет – мисля че беше през ХVІІ век.

Един пример от по-ново време – през 1913 година, когато започва Междусъюзническата война, турците искат да минат линията Мидия – Енос, определена за граница между България и Турция. Питат за одобрение Англия и Франция дали да действат, но те ги спират, казват им, че вече е подписан Лондонският мирен договор. Турците питат Русия и руският посланик в Цариград – Гирс казва: “До Марица може”! Тогава турците нахлуват в Източна Тракия и извършват геноцида над тракийските българи…

Това трябва да се каже на българите, че най-големият и най-непримиримият враг на България е Русия. Това е истина, от която много боли. Но, ако не си знаем враговете, ние просто ще изчезнем!

След Освобождението Русия се страхува, че една голяма и силна България може да посегне към Проливите – това ли е обяснението за действията на Руската империя?

След така нареченото освобождение Русия иска просто да превърне България в Задунайска губерния. Затова и в Санстефанския договор е записано „ОКУПАЦИЯ” за приблизително две години, които две години се намаляват на шест месеца по Берлинския договор; за тази окупация даже България си плаща суми, приблизително равни по онова време на 64 тона злато. Затова и на подписването на Санстефанския договор българи НЕ СА ПОКАНЕНИ ДА УЧАСТВАТ.

Все пак, българинът не може да забрави факта, че Русия ни освободи от турското робство…

Пак казвам – Русия воюва за нови земи и за излаз до Бяло море и Цариград. Но и тук е пълно с фалшификации. Искам да припомня един факт – в нашите учебници се цитира, че руската армия е дала 200 000 жертви за нашето освобождение. Това не е истина, не е възможно, тъй като цялата армия на Русия, която преминава Дунава възлиза приблизително на около 190 000 души. Жертвите, които е дала Русия, са 22 391. Докато жертвите, които дава българското население и Опълчението по време на бойните действия са над 30 000 души. Но за тези жертви никой не говори и още НЯМА ПАМЕТНИЦИ ЗА ТЯХ.

Кои са следващите книги от поредицата „Сите българи заедно”?

Нека засега тези заглавия останат в тайна, защото в книгоиздаването също има голяма конкуренция.

Какви са перспективите пред отношенията между България и Македония?

Моето мнение е, че рано или късно истината ще излезе наяве… а и тя вече излиза, просто в епохата на компютрите и интернета хората имат достъп до информация. Просто македонистите, фалшификаторите на историята ще клекнат. В Македония истината си пробива път и една голяма част от хората във Вардарско ще се върнат при българския си корен… В международен план, освен Сърбия, големите държави, които подкрепят македонистката управляваща върхушка, това са Русия и Франция, които са традиционни съюзници на сърбите…

Не оставате ли с впечатлението, че България като държава не защитава достатъчно енергично спазването на правата на българите в съседните ни държави?

България въобще не ги защитава, тя отдавна ги е изоставила тези хора. Българските политици въобще не се интересуват от тази тема… Например ВМРО навремето е разпространявала всяка година по няколко мемоара до Великите сили, до Обществото на народите /ООН/, относно положението на българите, които се намират под робството на сърбите, на гърците. Отправяла е апели за спазването на подписаните договори от сърби и гърци за човешките права на поробените българи. Вие да се чували някоя българска партия сега да е пратила подобен мемоар до Европейския съюз, например?!

Какво можем да направим всички ние – българите, на които не ни е безразлично славното ни минало и ни пука за достойното настояще и бъдеще на България?

Трябва да се борим да бъде изнесена истината в българската история. Независимо за кого се отнася! Да поставяме над всичко БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ! И да опознаем истинските си приятели и врагове, техните цели и да им противодействаме!

Куха фраза ли е българската независимост днес?

Ние не можем да бъдем абсолютно независими – защото сме много малки, и защото сме на много важно стратегическо кръстовище. Това, което можем да направим, е да зависим от правилните хора и държави, образно казано. Защото историята ни показва, че когато сме се доверявали безусловно на Русия, тогава сме търпели катастрофи. Както е било през 1912 – 1913 година, когато са ни управлявали върли русофили. Според мен, пътят на България е свързан с НАТО и Европейския съюз.

Не крият ли някаква опасност тези нови български обвързаности?

Европейският съюз е една възможност – възможност за търговия, за движение, за насочване на капитали, за обучение Друг въпрос е дали ние използваме тази възможност както трябва. Ето един пример – турският поилически елит, който е на светлинни години от нашите управници по своята прозорливост и държавническо мислене, неслучайно иска да вкара Турция в ЕС на всяка цена. Значи, моето мнение е, че българските управници умишлено не използват всички възможности за развитие, които се предоставят от Европейския съюз, за да настроят народа срещу Европа. И в крайна сметка България да се върне отново в орбитата на Русия. Убеден съм в това.

Един пример – албанците използваха доста сръчно „американската карта” за постигане на своите национални стратегии. С американска подкрепа Косово стана независима държава и е въпрос на време създаването на Велика Албания. Защо ние не използваме влиянието на САЩ?

Образно казано, нашите български политици, се оказаха най-големите безродници. Докато сърби, гърци, румънци, албанци – те може да са комунисти или демократи, но преди всичко са сърби, гърци, румънци и албанци. Докато българските комунисти са преди всичко комунисти, слуги на враговете на България, но не и българи. Сега, ако имаме ние едни управници като Стамболов, тогава можем да успеем. Но ние продължаваме да сме абсолютно зависими от Белград и Москва и нещата не могат да се случат.

Интервю на Петър МАРЧЕВ




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8685091
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031