Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2013 00:13 - ПРИЗИВ ЗА СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАНТЕОН НА СВОБОДАТА:църква-костница и музей "Света Неделя" гр.Батак
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 3090 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 25.12.2014 11:47


      APPEL AU SAUVETAGE DU PANTHEON DE LA LIBERTE BULGARE-
          EGLISE-OSSUAIRE ET MUSEE ""SVETA NEDELYA"" DE BATAK
                                                         /lettre-ouverte/ 

ТЕКСТА НА ФРЕНСКИ  и снимки ЧЕТЕТЕ ТУК:
le texte en franзais vous povez lire ici:
www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2013/12/APPEL-AU-SAUVETAGE-DU-PANTHEON-DE-LA-LIBERTE-BULGARE-l%C3%A9glise-ossuaire-et-mus%C3%A9e-Sv%C3%A9ta-N%C3%A9d%C3%A9lya-de-Batak.pdf


  Скъпи приятели и съмишленици,
разпространявайте призива за да съхраним с общи сили българската история и култура, защото народ, който не помни историята си е обречен да бъде обезличен и поробен отново.
Историческата църква в Батак е урок по история за всички, които искат да бъдат свободни. Тя е Пантеона на българската Свобода, който трябва да обедини всички български граждани, а не да ги разделя, за да помнят историческото минало и да не допускат събитията от 1876г да  се повтарят. Народ, който забрави историята си рискува да я преживее отново!


До 1. Европейския Парламент”Комисия  по Култура и образование”
      2.Европейския Парламент „Комисия по Човешки права”
      3.ЮНЕСКО
      4.Българо-Американска фондация „Макгахан”


                                           
П Р И З И В 

   ЗА СПАСЕНИЕТО   НА  БЪЛГАРСКИЯ  ПАНТЕОН  НА СВОБОДАТА
  църква-костница  и музей „Света Неделя” в гр.Батак

                                      (отворено писмо)

  „Нека те  съхранят този паметник! Той ще научи техните деца какво струва независимостта на един народ, показвайки им на каква цена техните бащи са я платили.”  
                                                                     
Lamartine "Voyage en Orient"/

              Причина: Мълчалив отказ и бездействие на български отговорни институции и  Главния Прокурор  на Република Българя  да   изпълнят законовите си правомощия и отменят незаконното приватизиране на недвижими и движими културни ценности – публична  собственост. Този акт е направен чрез  заблуждаване на държавната власт и българската общественост,извършвайки престъпления съгласно  НК чрез съставянето на документи с невярно съдържание за незаконно присвояване на национален паметник на културата – църква-костница и музей „Св.Неделя“ в гр. Батак, обл. Пазарджик, България, ведно с музейните експонати – костите на загиналите за Освобождението на България от турско робство през 1876 година българи-батачани. Целта е извличане на лична облага за Пловдивска митрополия в частна полза, под претекст, че е извършена канонизация. Канонизацията е символичен религиозен акт на Православната ни църква и няма никакви правни последствия. 

Историческите доказателства за жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 г. са в процес на заличаване  и ще изчезнат вследствие следните незаконни намеси:


1.музейните експонати /кости/  мухлясват вследствие микробиологични процеси след незаконно измиване с  вино, масло и вода, извършено от Пловдивския Митрополит;
2.следите от кръв и куршуми по стените се заличават от саждите отделяни от ежедневно незаконно палене на  свещи;
3.Сигнали за незаконна търговия с костите.

 Човешките  права са потъпкани , моралните  норми и закони са нарушени.

 ИСКАНИЯ : във връзка с директивите на „Конвенция за защита на архитектурното наследство на Европа","Европейска конвенция за защита на археологическото наследство", "Конвенция за защита на човешките права и свободи", призоваваме Европейският  Парламент и Световната съвест  да настояват  Българското правителство да приложи  законите на Република България,  гарантиращи съхранение и опазване на културно-историческото ни наследство – църквата-костница и музей „Св.Неделя" в Батак в едно с музейните експонати-веществени доказателства за Априлското въстание от 1876г., което е и Европейско културно наследство съгласно ратифицираните конвенции.

 I .Да се отмени фалшифицирания документ Акт за Частна Общинска собственост (№504/от 06.04. 2011), според който Публичната държавна Собственост на църквата-костница в Батак (oдържавена съгласно ,,Закона  за издирване на старините 1890“, ,,Закона за Старините от 1911г.“, ,,ПМС 1608 от 1952г.“ (и в последствие никога не е Раздържавявана) незаконно става Частна Общинска  Собственост. Виновните за това престъпление (кмета на Батак), да бъдат наказани съгласно НК на РБ. /членове :310,311,285,209/, след наказателно преследване, което Главният прокурор е длъжен да направи.                                                                 

II .Съгласно закона да се издаде Акт за Публична държавна собственост на църква-костница и музей „Св.Неделя” (ПДС съгласно законите от 1890г., Закона за старините 1911г. и ПМС 1608 от 1952г.).

  III . Да бъде приложена принудителна административна мярка №93-00-13/13.08.2012г., наложена от Министъра на Културата срещу незаконни намеси на пловдивския митрополит в църквата-костница и музей „Св.Неделя" както закона предвижда, а именно:
Да се възстанови музейният статут и автентичен вид на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя" гр. Батак, защото само така тя може да изпълни своята историческа мисия: ,, Да възпитава всички български граждани, независимо от вероизповеданието им в дух на патриотизъм , родово чувство, национално самосъзнание и национална идентичност“.

IV. Да се наложи изрична забрана върху паленето на свещи в църква-костница и музей „Св.Неделя", за да се запазят историческите доказателства за жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876г. В противен случай саждите и дима от горящите свещи ще заличат следите от кръв и куршуми по стените, които са историческите доказателства за извършения геноцид над българския народ. Свещите да се палят в параклиса, изграден в двора на църквата-костница, както е предвидено от нашите прадеди.
V. Настояваме Министърът на Културата да направи инвентаризация на костите/музейни експонати/ съгласно изискванията на Закон за Културното Наследство, Наредба Н-6 за формиране и управление на музейните фондове, Закон за закрила и развитие на културата, за да се констатира липсват ли музейни експонати, като имаме предвид сигналите за незаконната търговия с кости.

VI. Настояваме костите (основен музеен фонд) да бъдат обследвани спешно от учени-микробиолози и антрополози, за да се установи степента на тяхното увреждане вследствие микробиологични процеси, причинени от измиването с вино, масла и вода. Настояваме след това костите на дедите ни да бъдат консервирани отново.

VII. Да се наложи забрана върху печатането и продажбата на иконата и „Житие и акатист на светите Баташките новомъченици”,  с които е извършено  Национално предателство срещу нашето Отечество-България чрез фалшифициране на истинската история за Априлското въстание през 1876г. и неговото потушаване, и които представляват продължение на антибългарския проект,,Митът Батак“ на ,,учените“ Мартина Балева и Улф Брунбауер  от Института за Източна Европа в Берлинския Свободен Университет. Авторите да бъдат съдени за фалшификация на историята, защото историята на Априлското въстание е написана достоверно и честно от очевидци и съвременници като З.Стоянов, Дж.Макгахан.http://archive.org/stream/TurkishAtrocitiesInBulgaria/bulgaria_macgahan1876#page/n31/mode/2up; Уилям Гладстон („Bulgarians horrors and the question of the est) https://archive.org/stream/bulgarianhorrors00gladiala#page/n3/mode/2up, А. Горанов, Д. Страшимиров и др. учени, за да не се забравя, че баташките въстаници загинаха за Свободата – най-ценното благо за човека, а не за вярата

 

                                                         Кратка историческа справка:

 1. ЦЪРКВА-КОСТНИЦА И МУЗЕЙ „Св.Неделя" в гр. Батак, обл. Пазарджик, България е построена през 1813 г. Тя е последната крепост и свидетел на жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876г. за освобождението на България от турско робство; Исторически музей от 1880г. до днес; Публична държавна собственост от 1890г. до днес, държавен мавзолей от 1914 г. до днес; 1914г. записана  в регистъра Военно-историческите  къщи-паметници и музей; Паметник на свободата, символ на героизма на българския народ за освобождението на България от турско робство. През 1975г. е обявена от Министерство на Културата за Исторически, Архитектурен и Културен Паметник с национално значение. 

2. МУЗЕЙНИТЕ ЕКСПОНАТИ, които представляват ИСТОРИЧЕСКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за кървавото потушаване на Априлското въстание от 1876г, това са:

2.1 костите на избитите наши деди, признати за български национални герои имат статут на движими културни ценности и са защитени от Закона за Културното наследство-основен музеен фонд.

2.2 следите от кръв и куршуми по стените;

2.3 дръвниците, на които са обезглавени част от въстаниците в тази църква и местността Вакъфа;

2.4 кладенецът, изкопан с голи ръце от майките, за да търсят вода за децата си;

2.5 стенописите и архитектурата на църквата от епохата на Българското Възраждане.

   Всичко това самозабравилият се пловдивски митрополит  имаше  намерение умишлено да заличи,  ако не беше бързата реакция на будни батачани и общественици от цялата страна и чужбина, а следните незаконни промени щяха да са факт, като: премахване на следите от кръв и куршуми по стените; заличаване на 200-годишни стенописи чрез ново изписване на храма; незаконна търговия с костите на нашите предци под формата на свети́ мощи с цел извличане на печалби – нещо ужасно и нецивилизовано, което ние не можем да приемем, че се случва в 21 век. Премахване гробовете в двора на църквата-костница на водачите на Априлското въстание под претекст, че погребаните не са попове, а това било в нарушение на канона на църквата; демонтиране на саркофага с тленните останки; незаконно обявяване на националната културна ценност и музей в селски действащ „старинен храм“, в който вместо исторически беседи, попове пеят на ангелите, което стъписва посетителите на музея и предизвикват объркване във възприятието на автентичния вид. Съществува възможността и намерението, което е недопустимо, да започнат да се извършват сватби и кръщенета в музея-костница

,,Св.Неделя“, там, където преди 137 години са загинали две хиляди души – жени, деца и революционерите на Батак.

    Възможно е българските попове да поискат да канонизират великите национални герои-революционери – Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, с подобен спектакъл на този с Баташките мъченици. Такива предложения вече има. Интересно защо ли до момента Негово светейшество папата не се е сетил да канонизира героите загинали за свободата на Италия, Франция, Германия, Англия и др. и да сложи костите им в кичозни дървени сандъци, и тези ,,мощи на светци“ да вършат чудеса? 

        Дами и господа,

        В качеството на потомци на революционерите от Априлското Въстание от 1876 г., ние Ви информираме за съдбата на църквата-костница и музей „Св.Неделя" в Батак. Паметникът на Свободата  е подложен на унищожителна експлоатация от Пловдивския митрополит, който не признава род и родина и българското културно-историческо наследство. Действията на митрополит Николай, увреждащи културно-историческо наследство, са нов опит да се преиначат факти от българската история, заменяйки ги с лъжи, съпоставими с антибългарския проект на М. Балева-Улф Брунбауер, който според разследване на телевизия СКАТ е платен от Турция и лансиран през 2007г. и предизвика голям скандал.www.skat.bg/products.php Но този път това е скрито зад маската на православието, ползвайки за това канонизацията на Баташките мъченици.

  Длъжни сме да подчертаем, че Канонизацията на Баташките въстаници през 2011г. е символичен религиозен акт на признание от страна на Българската православната църквата, който няма никаква юридическа защита и никакви юридически последствия. Според българските закони България е светска държава със светска власт, със светски съдилища, задължително светско образование и всички български граждани са длъжни да спазват законите на Република България. Но.... митрополит Николай се поставя над законите на републиката и се опитва да налага на цивилизованото българско обществото средновековни догми от преди 1000 и повече години.

  От 12 май 2011г. насам, незаконно, самоволно са извършени действия, касаещи интериора и екстериора, който е реставриран през 1965г. по одобрен план от специалисти, начело с проф. арх. Бербенлиев и екип от Министерство на културата. След незаконно изваждане на костите от специалния запечатан саркофаг от представители на Пловдивска митрополия, те ги измиват с вино, масло и вода и всичко това без разрешение на Министъра на Културата и в нарушение на Закона за Културното Наследство. Костите са сложени от поповете в кичозни златисти дървени сандъци. В началото на 2012 г. инспектори от Министерство на културата в нарочна проверка по наш сигнал констатират влага по стъклата на дървените сандъци, която усилва мухлясването, провокирано от измиването с вино и масла. Предписанията не са изпълнени. Периодично костите се забърсват с парцали от поповете, но очевидно е, че мухълът е микробиологичен процес, който не може да бъде спрян по този примитивен начин. Затова ние настояваме костите да бъдат обследвани спешно от микробиолози и антрополози и да се предприеме спешната им научна консервация. По този наш сигнал нищо не е направено от страна на българските институции.

  Църквата е музеен обект, костите са музейни експонати и археологически обекти, защитени от Закона за Културното наследство и европейските конвенции – Конвенция за защита на архитектурното наследство на Европа, Европейска конвенция за защита на археологическото наследство.

  Ние получаваме сигнали, че костите на нашите деди са обект на търговия от страна на представители на Пловдивска митрополия. Тези действия накърняват нашите човешки права в качеството ни на наследници на нашите деди, избити през 1876г. и признати за български национални герои.  Захари Стоянов – летописеца на Априлското въстание,  още през 19 век ги провъзгласи за ,,мъченици на Свободата“. Ние не намираме думи, за да изразим възмущението от нелегалната търговия с костите на дедите ни – неморално и нецивилизовано действие, което ние, но и Вие не бихте приели. На покрива на църквата, където никога не е имало кръст, от 16.04.2012г. има поставен светещ в неонова светлина кръст, поставен от човек, окичен с нацистки свастики по дрехите. Всичко това под одобрителния поглед на самия митрополит!? А къде са Държавните институции да спрат това безумие? http://podtepeto.com/uploaded/images-09-2009/batak021.jpg   

http://podtepeto.com/uploaded/images-09-2009/batak022.jpg    ,

http://podtepeto.com/article.php?id=8777 

http://podtepeto.com/uploaded/images-09-2009/muhal2.jpg,

http://images.ibox.bg/2012/05/14/batak/256x192.jpg

    Всичко това ние считаме за заплаха за националната сигурност на България. /чл 37 (2) от конституцията на РБ/, като се подменя историята и културата на българския народ и заличава българската национална идентичност. /чл37(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани./ 

 

Накърнени са човешките права и са нарушени морални норми и общоевропейски закони:

1. Свобода на мисълта, съзнанието и религията – чл. 9 от Конвенцията за защита на човешките права и основни свободи /telle qu"amendee par les Protocoles n° 11 et n° 14 Rome, 4.XI.1950/. Да налагаш на сила дадено вероизповедание в музея, на улицата или на площада, означава да нарушиш свободата на мисълта, съзнанието и правото на вероизповедание. Всеки човек е свободен да избира своите собствени убеждения. /чл 9 от Конвенцията за защита на човешките права и основни свободи; конституция на РБ , чл.3(1)/

2. Правото на свободен и равен достъп до културното наследство: да се ползваме от културните ценности, като се осигури физически и интелектуален достъп до културните ценности. Законът за културното Наследство/чл.3(2) гарантира на всеки гражданин, без разлика на убеждения и вероизповедание, равен достъп до културното наследство. Налагайки незаконни, ежедневни православни литургии в църквата-костница с категория национално значение, Митрополитът налага ограничения за посетителите на музея, които може да са с друго вероизповедание, а това е в противоречие със Закона за Културното Наследство/чл.3/

3. Наше човешко право и синовен дълг е да изпълним волята на нашите деди-строители на храм „Св.Неделя“, изразено чрез Кметството в Батак, подкрепено от целия български народ, декларирано върху няколко официални исторически документа от 1914г., в които се настоява Историческата църква ,,Св.Неделя“ в Батак да не бъде действащ храм, а да бъде устроена в ,,държавен мавзолей“. Държавата е поела грижата още тогава и това е така цели 135 г. до беззаконието настъпило през 2011 година. Междувременно през 1912 г. батачани изграждат нов катедрален храм ,,Успение Богородично“ на метри от Историческата църква.

4. Човешкото Право на батачани /оцелелите след жестокото потушаване на Априлското въстание/: те вземат трудното решение и дават съгласие да не бъдат погребани костите на загиналите през 1876г. майки, бащи, братя, сестри, а да бъдат запазени като музейни експонати в специалната крипта в църквата, за да напомнят на бъдещите поколения за героичните събития от Априлското въстание 1876г. Костите са обследвани и консервирани през 1965-67 г. от българските антрополози Петър Боев и М. Цировски и записани в главна инвентарна книга, като основен фонд на Исторически Музей-Батак, и по този начин са защитени от ЗКН.

5. Нарушени са законите на РБ: Наказателен кодекс на РБ /член 310, 311, 285, 209/ Закон за Културното Наследство, Наредба Н-6 за формиране и управление на музейните фондове, Закон за закрила и развитие на културата. Предвид незаконните факти и престъпленията, цитирани по-горе сме подали сигнали и жалби до Министерство на Културата и Върховна прокуратура, но действия няма въпреки закононарушенията.

6. От Европейски конвенции са нарушени: Конвенцията за защита на човешките права и основни свободи, Конвенция за защита на архитектурното наследство на Европа, Европейска конвенция за защита на археологическото наследство.

  Уважаеми дами и господа,

 Ние призоваваме  Европа на 21 век  да не позволи незаконно приватизиране и разпореждане с исторически ценности от изключителна национална и общочовешка значимост. Защото църквата-костница и музей „Св.Неделя“ в Батак принадлежи на паметта на Джануариас Макгахан-военен кореспондент, Ю. Скайлер-американски  генерален  консул, Виктор Юго, Жирарден, Гладстон, Гарибалди, Достоевски, Тургенев, Менделеев, на паметта на всички велики умове на 19 век и граждани, работници и майки с деца от Русия, Англия, Франция Италия, Чехия и др., взели участие в протестните митинги през 1876-77г., за да изразят подкрепата си към българския народ в борбата за Освобождението на България от турско робство, и които съчувстваха на страданието на българите след жестокото потушаването на Априлското въстание  от 1876г. – историческа поука за целия свят и за всички, които обичат Свободата. Батачани изграждат църквата ,,Св.Неделя“ 63 години преди признаване на Българската Екзархия. Службите в нея са на старобългарски език, а по време на въстанието двама са свещениците от тази църква, които загиват с оръжие в ръка за Свободата на България.

 Ние питаме Европа-люлката на цивилизацията и прогреса, ще позволи ли костите на загиналите за най-великото човешко право Свободата, да бъдат търгувани и подарявани незаконно с лъжата, че имат чудодейна сила на мощи на светци?
 

          Ние ще отговорим: Не!                   И Европа ще отговори: Не!  

  Не, защото Европа никога няма да позволи нелегалната продажба на костите на националните герои, загинали за свободата на Франция, Германия, Англия или др. европейски страни!

   Не! Защото българската история помни думите на Трендафил Тошев Керелов – общественик и кмет на Батак, член на революционния комитет, жив изгорен на ръжен от турския башибозук през 1876г. :
„Чада мои, свободата и правдата се раждат чрез мъки и страдания. Смъртта за свободата на Отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт! Страшно е робството!“

  Ние вярваме, че Съвестта на цивилизована Европа, в лицето на Европейския парламент, ще чуе нашия призив за Спасение на българското наследство и като вземе предвид горецитираните европейски конвенции ще настоява българските отговорни институции да спазят законите на Р България, като упражнят законовите си правомощия и предприемат действия за връщане на държавната собственост над църквата-костница и музей „Св.Неделя" в гр. Батак и запазване на нейния статут на музей-костница, каквото е и завещанието на нашите предци и волята на целия българския народ съгласно документи от епохата. /виж приложения/

Приложения:
1. Схема за престъпленията на кмета на Батак при промяната на собствеността на църквата-костница и музей „Св.Неделя" в Батаk
2. Фотографии
3.Заявление на поборниците-опълченци от Батак, които са и ктитори на Историческата църква ,,Св.Неделя“, в което те настояват тя да не бъде повече действащ храм, а държавен мавзолей за вечни времена.
4. Заявление на Кмета на Батак Петър Балинов, в което е изразена волята на батачани оцелели след потушаване на Априлското въстание в Батак през 1876г. и  волята на целия български народ, декларирана върху още няколко официални исторически документа от 1914г., според които те настояват Старата им църква да се обяви за държавен мавзолей.
5.Искане от  членовете на КИД  „Будител“ до Главния прокурор на РБългария.

 image
imageimage

1         image
image
image
image
image
image
image
imageimage
image
image
Le texte en franзais vous pouvez lire ici:
www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2013/12/APPEL-AU-SAUVETAGE-DU-PANTHEON-DE-LA-LIBERTE-BULGARE-l%C3%A9glise-ossuaire-et-mus%C3%A9e-Sv%C3%A9ta-N%C3%A9d%C3%A9lya-de-Batak.pdf





Тагове:   батак,   митрополит,   жалба,   мощи,   ЮНЕСКО,   митрополит Николай,   Априлско въстание,   Европейски парламент,   макгахан,   Министерство на културата,   Закон за културното наследство,   будител,   кости,   призив,   главен прокурор,   дядо николай,   Свети Синод,   Виктор Юго,   Петър Паунов,   костница,   appel,   Захари Стоянов,   Гладстон,   баташко клане,   кид будител,   кмет на батак,   дръвници,   НАРЕДБА Н-6 ЗА ФОРМИРАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА МУЗЕЙНИТЕ ФОНДОВЕ,   Ангел Кавлака,   Петър Горанов,   ИСТОРИЧЕСКА ЦЪРКВА,   църква-костница и музей света неделягр батак,   свети баташки новомъченици,   миропомазване,   престъпление по наказателния кодекс,   трендафил керелов,   призив за спасението на българския пантеон на свободата,   eglise-ossuaire et musee Sveta Nedelya de Batak,   APPEL AU SAUVETAGE DU PANTHEON DE LA LIBERTE BULGARE,   church-ossuary and museumSveta Nedelya Batak,   исторически музей батак,   convent of st elizabeth the grand duchess of russia,   synod in resistance -,   holy monastery of sts cyprian and justina in fili athens greece,   synode in resistance -greece,   позициЯ на историците към бан,   запазване на музейниЯ статут на историЧеската църква-костница ''света неделЯ'',   ПОЗИЦИЯ НА ИИИ ПРИ БАН,   МУЗЕЕН СТАТУТ,   APPEL AU SAUVETAGE DU PANTHEON DE LA LIBERTE BULGARE- EGLISE-OSSUAIRE ET MUSEE ''SVETA NEDELYA'' DE,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене