Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2014 20:01 - ДО МИНИСТРИТЕ НА МРР И КУЛТУРАТА, второ напомнящо писмо за съдебния Иск за възстановяване на Публич. държавна собственост на Мавзолея-костница гр.Батак
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 1297 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.06.2014 20:02


Културно - Историческо Дружество „Будител“- гр.Батак,

гр.Батак, ул.„Петър Горанов“ №8                               buditel_kid@mail.bg

Изх. № 4/ 27.06. 2014г.                                        http://buditel1batak.blog.bg/

_________________________________________________________________

                                    

До министъра на МРР

До министъра на Културата

                                                                                                        Гр. София

 

Г-жо/г-н Министър,

  Изминаха два месеца от както се обърнахме към Вас с искане (Изх. № 2/02.04.2014г на КИД Будител Батак) да бъде защитен националния и обществен интерес, като държавата във Ваше лице предприеме законовите действия по ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНАТА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ на сградата и парцела на Историческата църква-костница и музей „Св. Неделя" в гр. Батак, чрез съдебен иск от страна на МРР. В същото време Министърът на Културата отказва да изпълни законовите си правомощия, като спира изпълнението на принудителна административна мярка по връщане интериора и екстериора на МАВЗОЛЕЯ-КОСТНИЦА в гр. Батак в предишния си вид!

  Законовият 30 дневен срок, в който е редно да отговорите на нашето искане, отдавна изтече, но и от морална и етична гледна точка би трябвало да получим отговор. Преди да напуснете министерството, направете всичко възможно да съхраним историята на България, защото тя е част и от Европейското културно-историческо наследство.

  Ние знаем, че представителите на БПЦ непрекъснато развяват раса из министерства и ведомства, за да внушават страх божи, и че ако не им се удовлетворят исканията, ще изпитате попския гняв. Не бойте се, г-да Министри! Поповете са обикновени хора като нас и вас. Това, че се облечени в расо, не ги прави Божии наместници на земята. Не бива да забравяме думите на безсмъртния поет и революционер Христо Ботев, който написа: “Бог не наказва, когото мрази!“ Нашите духовници от Пловдивска митрополия не се посвениха да посегнат и осквернят Паметника на свободата, който мирише още на кръв!!! Да обявят костите на загиналите за Свободата на България за мощи (и да търгуват с тях) на основата на лъжливо житие и икона, с което се подменя историческата истина за Априлското въстание и неговата роля за освобождението на България. Световната история и религии не познават такъв случай, борци за свобода да се превръщат в религиозен мит.

  В Европа няма друга държава, и в историята няма такъв прецедент, в който божи служители и власт имащи с лека ръка да са посегнали на паметта и завета на дедите си. Оцелелите въстаници от  1876г. сами са отредили „Св. Неделя“ да стане мавзолей, в който съхраняват непогребаните кости на своите съратници и близки, загинали за свободата на Отечеството, за да напомнят на поколенията, че Свободата е свята и скъпа, по скъпа и от вярата.

  Политическите сътресения и вероятната оставка на правителството не бива да бъдат пречка въпросът с Историческата църква и мавзолей в Батак – паметник от Национално значение, да остане забравен в папките на министерството. За това настояваме Вие да предприемете действия по нашето искане, за да останете в историята като достойни строители на съвременна България!

  И Бог да ви е на помощ!


 Председател:                                                                              Секретар:




Тагове:   батак,   новини,   патриарх,   будители,   митрополит,   мощи,   общински съвет,   митрополит Николай,   Априлско въстание,   макгахан,   мавзолей,   БПЦ,   кости,   Виктор Юго,   Петър Паунов,   внуци,   волов,   канонизация,   свнеделя,   баташко клане,   баташки мъЧеници,   Министър на културата,   закононарушения,   публична държавна собственост,   църква-костница батак,   кид будител,   баташки светци,   ос батак,   дръвници,   кмет батак,   баташки новомъЧеници,   църква-костница,   община Батак,   народна старина,   ДВ бр2211927г,   престъпления по НК,   деканонизациЯ,   персонанон грата,   старинен храм,   баташки въстаници,   митрополи Николай,   деканонизация на баташките мъченици,   деканонизация на баташките светци,   батак новини,   икона на баташките мъченици,   прокламация,   съзаклятници на левски,   априлско въстанив 187,   проекта балева,   документни престъпления,   музеен експонат,   прокламация за деканонизация,   прокламация за деканонизация на баташките светци,   прокламация за деканонизация на баташките новомъченици,   канонизация на баташките новомъченици,   събор на баташките новомъченици,   в-к известия,   7 юли,   Сввеликомъченица Неделя,   Историческацърква,   Лейди Странгфорд,   мавзолей-костница,   историческа църква свнеделя,   министър на МРР,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене