Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2014 18:16 - ВЪЗРАЖЕНИЕ СРЕЩУ АНТИНАРОДНАТА СДЕЛКА С ХРАМ-ПАМЕТНИКА"АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"-София
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 2649 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 26.10.2014 23:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


На тъмно,
за три дни е извършена сделка, за която са необходими по закон осем седмици !  Законите и Kонституцията са драстично погазени !

Очеваден е фактът че за три дни правителството стартира и завърши административна процедура, за която съгласно АПК са необходимо минимум осем седмици при непрекъснато движение на преписката , което е безочливо погазване на закона. На практика почти толкова е мандата на Временното правителство на професора по конституционно право г-н Близнашки към момента на сделката с храм -паметника«Св. Ал.Невски». 

 

Нарушена е и не е спазена цялата административната процедура съгласно АПК по обявяването (съобщаване) на поредица от административни  актове  и сроковете за възражения , както и материално-правния закон(ЗДС чл.54, чл.2 ал2 т5 от ЗДС,ЗДС Чл. 6. (1),)   което е достатъчен аргумент за обявяване в нищожност.
-съгласно ЗДС чл.54  безвъзмездно могат да бъдат прехвърлени само имоти частна държавна собственост, тоест такива които са актувани и за които има  влязъл в сила акт за частна държавна собственост. Към момента на вземане на решението на МС от 01.10.2014 за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на обекта ,  нормата на чл.54 от ЗДС не е изпълнена тъй като обектът все още не е добил статут на частна държавна собственост , за което е необходим влязъл в сила съответен и валиден  акт за ЧДС  .

С Решение на Министерския съвет от 01.10.2014 за обявяване на имот публична държавна собственост храм- паметник „Ал.Невски” за имот Частна държавна собственост  е Нарушен материално-правния закон, защото няма правни основания и реални фактически причини за промяна на собствеността, от публична държавна в частна държавна, което ни дава основание за оспорване по чл.146 т.4 от АПК за обявяване в нищожност и ще обосновем по-долу :

Ще рече , че за да бъде обявен за частна държавна собственост, храм- паметникът „Ал.Невски” трябва да е престанал да има качеството на имот публична държавна собственост, което значи да е престанал да удовлетворява законовата норма на чл.2 ал.2 т.5 от ЗДС. Конкретно дефинирано : за да бъде обявен за частна държавна собственост, храм-паметникът трябва да е декатегоризиран като културна ценност от „национално значение”  и да е загубил предназначението си за „трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване”, А такива условия , законови предпоставки и факти няма налице.


До: Върховна Административна Прокуратура,  гр.София

 

Копие: Правна комисия в Европейския парламент, Брюксел

Копие: Български и чуждестранни медии

 

ВЪЗРАЖЕНИЕ 

Срещу

 

1.Антинародната и противозаконната сделка между МС, представляван от министър председателя проф. Георги Близнашки, заедно с Росен Малинов –областен управител на София област, и представители на Свети синод на БПЦ,  относно безвъзмездно  прехвърляне от страна на МС на ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ – недвижима културна ценност с категория «национално значение»по ЗКН ,храм-паметник «Св. Александър Невски» в София

2.СРЕЩУ  издаване на Акт за Частна Държавна собственост на недвижима културна ценност с категория «национално значение»по ЗКН ,храм-паметник «Св. Ал. Невски» , София  и искане за обявяване в нищожност на същия, последвано от издаване на акт за Публична Държавна Собственост и образуване на наказателно преследване за виновните по казуса

Катедралния храм „Св. Ал.Невски” е обявен за културна ценност от национално значение  в ДВ.(Известия)бр.73 от 1955г., където е деклариран като архитектурно-строителна, художествена и историческа ценност. Съгласно ЗДС има статут на Публична Държавна Собственост.

Уважаеми прокурори,

Уважаеми Членове на Правната комисия на Европейски парламент,

  Уведомяваме Ви за поредното своеволие и злоупотреба с власт в Република България. На 3 октомври 2014г.,  в деня на национален траур за невинните жертвите от взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, без никакви угризения към народната мъка и сълзи, министър председателят проф. Георги Близнашки, Росен Малинов-областен управител и Български патриарх Неофит подписаха договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на най-големия храм-паметник на Балканския полуостров-катедралата „Св. Ал Невски”, с което извършиха поредния грабеж на българския народ. Алчността стигна дотам, че нито народните сълзи, нито националния траур не са в състояние да им попречат.                                                       

 От свободните медии научихме, че сделката е извършена на 1 октомври 2014г. Това съвпадна с взрива в Горни Лом.  По същото време Министерският съвет е обявил катедралния храм „Св. Ал. Невски” за частна(?) държавна собственост, което е противозаконно, тъй като същият е национална културна ценност (ДВ.(Известия)бр.73 от 1955г., ) и съгласно  ЗДС чл.2  ал.2 т.5 . той е публична държавна собственост и не е изгубил предназначението си на национална културна ценност и музей.

  Нашите височайши управляващи от временното правителство, превишавайки правата си, бързат, за да остане незабелязана далаверата, и предвиждат на 8 октомври 2014г., веднага след изборите, да издадат Акт за собственост на храм-паметника „Св. Ал. Невски“ на името на БПЦ. Дори нямат намерение да спазят законния срок, в който решението на МС може да се обжалва.

 

Правни основания: Закон за държавната собственост: чл. 7; Закон за собствеността: чл. 108 и 109; АПК- Чл. 149 ал. 5; ЗДС чл.2  ал.2 т.5, чл.31. и др., Закон за Старините 1911 г, Закон за Културното Наследство, Наказателен Кодекс/документни престъпления и злоупотреби съгл.чл.310,чл.311,чл.285, чл.209/ Съгласно ЗДС обекти публична държавна собственост не могат да бъдат предмет на прехвърлителни сделки.

ВЪЗРАЗЯВАМЕ КЪМ ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ, КОИТО СА В УЩЪРБ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, А НАРОД БЕЗ ИСТОРИЯ И КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ Е ОБРЕЧЕН НА ЗАЛИЧАВАНЕ.

НАСТОЯВАМЕ,  ПРЕДВИД ЦИТИРАНИТЕ ПО-ГОРЕ ПРАВНИ ОСНОВАНИЯ:

1.ИЗДАДЕНИЯТ АКТ ЗА ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ-ПАМЕТНИК „СВ. АЛ. НЕВСКИ“ ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НИЩОЖЕН И ОТМЕНЕН.

2. ДА БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НИЩОЖЕН ПОДПИСАНИЯТ ДОГОВОР МЕЖДУ РОСЕН МАЛИНОВ–ОБЛ. УПРАВИТЕЛ, И БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЗА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРЕХВЪРЛЯНЕНА СОБСТВЕНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ КУЛТУРЕН ПАМЕТНИК-КАТЕДРАЛАТА  „СВ. АЛ. НЕВСКИ”.

3. ПРОКУРАТУРАТА ДА ЗАДЪЛЖИ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ИЛИ МРР ДА ВЗЕМАТ РЕШЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА АКТ ЗА ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КУЛТУРЕН ПАМЕТНИК-КАТЕДРАЛАТА  „СВ. АЛ. НЕВСКИ”.

4. ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ  ДА СЕ ОСВЕТЛЯТ ПРЕД БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО. 5. ДА СЕ ОБРАЗУВА НАКАЗАТЕЛНО ПРЕСЛЕДВАНЕ НА  ВИНОВНИТЕ  ЗА  всички изброени по-горе антинародни и противозаконни действия за безвъзмездно  прехвърляне от страна на МС на ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ – недвижима културна ценност от национално значение «Св. Ал. Невски» и издаване на противозаконен акт за собственост на същия на името на БПЦ.

     I.Юридическа обосновка за Искането /Аргументи/:1. Решение да се построи Храм-паметник в чест на Освобождението на България от турско робство е взето от Народното събрание още през 1879 г.; 2. Храм-паметникът е построен като ВСЕНАРОДЕН. При освещаване на основите и полагането на крайъгълния камък, на него е издълбана думата ВСЕНАРОДЕН; 3. Сумите за строежа са събирани от доброволните пожертвувания на българския народ и няколкократни дарения на Държавни средства събирани от българския данъкоплатец, възлизащи на 6 милиона златни лева! Обнародвани са чрез Държавен вестник; 4. След като презумпцията е била храм-паметника да бъде ВСЕНАРОДЕН, построен с народна пара́, то собственик на същия са ВСИЧКИ граждани на Република България! Това означава, че той е изключителна П У Б Л И Ч Н А  ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ! Това, че държавата не е издала акт за държавна собственост на същия, не означава, че е по-малко държавен т.е. ВСЕНАРОДЕН!
По този повод академик Светлин Русев писа:“ Когато става въпрос за духовност и вяра, няма място за сделка.“(в.Труд, 19.08.2014г.)

Съгласно чл. 2, ал. 2 от ЗДС „публична държавна собственост са и имотите с национално значение, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване". Въпросният имот до ден днешен работи в обществена полза от национално значение. От момента на освещаването му през 1924г. никой не е оспорвал правото на БПЦ да ползва по предназначение, управлява и се грижи за опазването и поддръжката на храм-паметника. Но предвид състоянието на рушащия се храм те са се грижили явно само да прибират приходите от него. Прословутата крипта е била предназначена да съхранява останките на ВЕЛИКИТЕ СИНОВЕ НА БЪЛГАРИЯ, а не на попове, защото това е храм-паметник. В последствие криптата става музей от европейска и световна величина, съхранила уникални образци на християнското изкуство!

  Също така не виждаме противоречие между предназначението, начина на ползване и собствеността т.е. Публичната собственост на храма до ден днешен не влиза в противоречие с останалото. Споровете, че видите ли храма се руши, защото нямало собственик ??? са популистки заблуждаващи и целят единствено заграбването на ВСЕНАРОДНА СОБСТВЕНОСТ!!!

ИЗВОД:Следователно, на осн. ЗДС чл. 2, ал. 2. недвижима културна ценност от национално значение „Св. Ал. Невски” в гр. София е ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ и издаденият Акт за частна(?) държавна собственост за същия следва да бъде обявен за нищожен и отменен.
Законите са закони, когато се спазват от министър, синод и народ! Погазването на същите в България доведе до трагедията в с. Бисер, Челопеч, Мизия, Горни лом и мн. други.

  Българската държава, в лицето на Министерство на Регионалното Развитие и Българския съд, са длъжни да намерят сили и да спазят законите на Република България, като осъдят това престъпление, за да защитят обществения и национален интереси и възстановят Публичната Държавна Собственост на храм-паметник „Св. Ал. Невски“.
Това касае и националната сигурност на България.

 

Приложения:

1.     Прокламация на княз Ал. Батенберг  от 1882г. и инициативен комитет за обявяване  национална кампания по набиране средства от цяла България за строежа на храм-паметник в гр. София на името на Ал. Невски.

2.     Книжка от 1924г. описваща историята на построяването на храм-паметник "Св. Ал.Невски",София –   общонародна собственост.

3.     Уводна част от рекламна книжка за Ставропигиален храм-паметник “Св. Ал. Невски“ издание на Светия синод на БПЦ от 30-те години на ХХ век.

 

В името на целостта на Българската държава и единството на българския народ!

 6.октомври.2014г
гр.Батак

С уважение :
подписи на членовете на КИД "Будител" гр.Батак

ПОДПИШЕТЕ   ПЕТИЦИЯ  КЪМ ВЪЗРАЖЕНИЕТО:
ето тук:

                          www.peticiq.com/al_nevski



image
Министър Председателя Близнашки, Росен Плевнелиев и патриарх Неофит в Министерски съвет по време на връчване на акта за преотстъпване на собственоостта на храм -паметника"Ал.Невски"  от държавата на БПЦърква-08.10.2014г.
http://images.ibox.bg/2014/10/08/bpcavalnevs/430x257.jpg

image

Чугунените комунисти Плевнелиев и Близнашки през 1987 г
   чети тук:
frognews.bg/news_76264/

image
Момент от строежа, около 1910 г.

image
 Варненското пристанище, камбаните за храма пристигат от Русия, 1906 г.


image
Опълченците от Освободителните войни 1877-1878г , присъствали на освещаването на храм-паметника "Ал.невски.1924г,

Решението за издигане на храм, като паметник за Освобождението на България и в знак на признателност към руските освободители, е взето още на 14 април 1879 г. от Учредителното Народно събрание. За патрон е избран Св. Александър Невски – покровителят на Русия, на чийто празник Царят Освободител, император Александър II, чествал имения си ден. Едни народни представители предлагат храмът да бъде построен в Търново, като стара столица на България, а други – на връх Св. Никола в Шипченския Балкан, в памет на решителните сражения срещу войските на Сюлейман паша. Въпросът за мястото обаче останал нерешен. Събранието приема изграждането да се осъществи само от доброволни дарения на българския народ. На руския архитект Иван Богомилов е възложено да изготви необходимите скици и да изработи проект за храма.

На 17 декември 1880 г., по поръчка на Княз Александър I Батенберг, министър-председателят Петко Каравелов прави предложение в Народното събрание църквата да се построи в София и то е прието.

На 19 февруари (3 март н.ст.) 1881 г. българският Княз заминава за Петербург, за да присъства на празненствата по случай 25-годишнината от възкачването на престола на Александър II. Именно тогава, като дар за признателност, Князът издава Прокламация към народа за въздигането на храм. След седмица в Двореца в София е учредена комисия, под председателството на Батенберг, която да ръководи начинанието.

Основният камък е положен отново на 19 февруари, година по-късно – през 1882 г. Събитието протича много тържествено, в присъствието на войската и духовенството, министри, чужди дипломатически представители, хиляди обикновени хора. До камъка, носещ вензела на Княза, в метална кутия е положен и актът за построяване на църквата, а според славянския обичай българският владетел поставя и няколко златни монети. На мястото на престола е въздигнат кръст.

На 18 септември 1886 г. Министерският съвет с постановление решава бъдещата църква да бъде катедрален съборен храм и като такъв проектът на арх. Богомилов трябва да се измени значително. Поканен е друг руски архитект – проф. Александър Померанцев, който заедно с помощниците си Александър Смирнов и Александър Яковлев изготвят окончателния проект, завършен през 1898 г. Строежът обаче започва чак през 1904 г. Дотогава от дарения са събрани около 1,6 млн. лв., а изчисленията са, че цялата постройка ще струва 2,5 млн. В крайна сметка храмът е завършен през 1912 г. и разходите далеч надвишават първоначалните сметки – 6 млн. лв.

Цели 42 години след полагането на основния камък настъпва най-тържественият ден в историята на църквата-паметник – нейното освещаване. За извършване на ритуала са определени три дни – 12, 13 и 14 септември 1924 г. Министерският съвет постановява на тези дати държавните учреждения да не работят преди пладне, столичното градоначалство моли софийските търговци, заведенията и т.н. да затворят магазините си и да ги украсят подобаващо. От цялата страна са поканени кметове и епархийски избиратели, представители на различни културни, спортни, патриотични, духовни и пр. дружества и организации,  определя се строг ред за допускането до храма.

Комисията по освещаването решава
да се направи Златна книга за вписване имената на всички, които дарят пари или ценни предмети на стойност повече от 10 хил. лв.
и имената им да бъдат споменавани за вечни времена при богослужение. Изготвят се и над 30 хил. възпоменателни медалиона. Предприемчиви търговци пускат в продажба юбилейни цигари „Александър Невски“.   
                                                                                                      Източник: www.glasove.com


 







Гласувай:
4


Вълнообразно


1. lightsaber123 - Абсолютно съгласен
07.10.2014 18:20
Абсолютно незаконна сделка.
цитирай
Търсене