Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2013 12:24 - ДЯДО НИКОЛАЙ СТЪПИЛ ВЪРХУ КОСТИТЕ НА БАТАШКИТЕ МЪЧЕНИЦИ, А ЗАД НЕГО РОГАТА НА ДЯВОЛА-картина на Жабовски
Автор: buditel1batak Категория: Изкуство   
Прочетен: 1834 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2013 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дядо Николай анатемоса изложба, нарисували го с маникюр Жезълът на владиката с емблемата на Ауди image image 15:54 | 23.11.2012 image 716 1 Автор: Стойко Стоянов       Share  

Пловдивският митрополит Николай анатемоса скандална изложба, изобразяваща го с черна превръзка на очите и с бяла патриаршеска корона на главата.

 

В лявата си ръка Дядото държи везните на Темида, на тях са поставени руски танк и новата православна църква в кв. „Тракия“, дарена на епархията от архонта Петър Манджуков. В другата си ръка владиката стиска жезъл, на който е поставена емблемата на Ауди. 

 

Мераклията за глава на Българската православна църква е изписан с дълъг маникюр, ликарн в тъмночервен цвят.

 

Шокиращата картина е част от изложба на нестандартния пловдивски художник Аркадиуш Жабовски - поляк с български корени. Експозицията бе открита снощи в галерия „Гладстон“ в града под тепетата. Провокативните живописни платна станаха причина художниците от стария града масово да бойкотират изложбата, въпреки, че Жабовски е член на местното дружество на СБХ. Заради некоректното им отношение той се кани да напусне гилдията.

 

В центъра на залата авторът бе очертал границите на България с начупени керемиди, а отгоре висеше обърнат кръст. “Иконата под кръста символизира апокалипсиса", коментира инсталацията в. „Марица“. С нейни броеве бяха опаковани картините, преди да бъдат представени на публиката.

 

“Всичко в България е на обратно, даже църквата”, обясни авторът.

 

Дядо Николай е герой не само в едно платно, а в цяла серия. Скандалът около Баташката църква е пресъздаден също по нестандартен начин - Николай е изобразен, стъпил върху костите на баташките мъченици, а зад него личат рогата на дявола. Фуражка над расо бе намек за досиетата в църквата. Докато турчин и българин, обут в бутонки, играят хоро, голо момиче е коленичило със забита в задните части сабя.
“Ислямистите са надигат”, твърди Жабовски, който е нарисувал голо женско тяло, а пред него бомба и въже с Корана.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Тодор Чонов заяви, че няма опасност изложбата да бъде свалена заради провокациите в нея. “Изкуството е за това - да пробужда интерес. Провокацията дразни  част от колегите, но аз бих се радвал да се появи и друг такъв автор”, призна Чонов.

 

Според източници на ПИК тематиката на скандалната изложба била докладвана веднага в покоите на владиката. "Беше бесен, кълнеше и недоумяваше как художниците са допуснали такава гавра с него", разказват попове. Всички опити на репортер на ПИК да се свърже директно с митрополита останаха напразни. Мобилният телефон на Дядото даваше свободно.

Според изкуствоведи това е една от най-нестандартните изложби, показвани през последните години у нас. Авторът е дал с помощта на четката и маслените бои своя прочит на раздорите в православната църква. С образи художникът е раздал присъди и е изрекъл истини, които никой не иска да каже.

Напиши коментар » (1) 1 a на 23.11.2012 1 0 Превръзката на очите е не е черна, а доларова купюра!

  ОРИГИНАЛНИЯ ТЕКСТ НА СТАТИЯТА ВИЖ ТУК:

 

pik.bg/%D0%B4%D1%8F%D0%B4%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B3%D0%BE-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8E%D1%80-news18756.html



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене