Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2015 11:53 - КМЕТЪТ НА АСЕНОВГРАД НЕ ДАВА НА ДЯДО НИКОЛАЙ ЦЪРКВАТА ПРИ АСЕНОВАТА КРЕПОСТ
Автор: buditel1batak Категория: Новини   
Прочетен: 951 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2015 12:08


ЦЪРКВАТА "СВ.БОГОРОДИЦА ПЕТРИЧКА"ПРИ АСЕНОВАТА КРЕПОСТ Е национална културна ценност регистрирана като "НАРОДНА СТАРИНА"/дв.бр.69 и бр.221 от 1927г./, което й дава статут на  ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.

-------------------------------------------
Община Асеновград и Бачковският манастир се скараха заради църквата на
Асенова крепост

ИЗТОЧНИК: БНР
публикувано на 30.01.15 в 20:17 / 73 преглеждания

 

Автор: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

image

Снимка: БГНЕС

Община Асеновград и Бачковският манастир засега нямат решение на спора за собствеността върху църквата на Асеновата крепост. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон е поискал в писмо до премиера Бойко Борисов да бъде възстановена като манастирска собственост църквата "Св. Богородица Петричка". Според кмета на Асеновград Емил Караиванов археологическият комплекс Асенова крепост е публична държавна собственост, а искането на дядо Симон е неоснователно. 

Писмо от Комисията по вероизповедания е депозирано в община Асеновград с въпрос какъв е статутът на историческата Асенова крепост. Писмото е по повод постъпило искане от игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон да бъде възстановена като манастирска собственост църквата "Св. Богородица Петричка", потвърди кметът на Асеновград Емил Караиванов. По думите на Емил Караиванов, археологическият комплекс Асенова крепост е публична държавна собственост, а искането на игумена на Бачковския манастир е неоснователно.

За нас Асенова крепост е собственост на държавата и на всички граждани. Тя е дадена за стопанисване от държавата на община Асеновград. Община Асеновград я стопанисва като добър стопанин, каза Караиванов.

Според игумена на Бачковския манастир Симон обаче общината няма никакви права върху храма.

През 2009 година има указ на Министерски съвет, с което се отнемат църквата към Асенова крепост от Бачковския манастир и се предава на община Асеновград, коментира той.

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ:

ЧУЙТЕ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ ТУК:bnr.bg/plovdiv/post/100515510/obshtina-asenovgrad-nama-da-varne-carkvata-na-asenova-krepost-na-bachkovskia-manastir




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене