Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2016 11:11 - БАТАК ОТБЕЛЯЗА С ВОЕННИ ПОЧЕСТИ 140-ТА ГОДИШНИНА ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 1233 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 18.05.2016 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
БАТАК  ОТБЕЛЯЗА  С  ВОЕННИ  ПОЧЕСТИ  140-ТА  ГОДИШНИНА  ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ

На 16 и 17 май 2016 в Батак бе тържествено отбелязана 140-та годишнина от Априлското въстание. 
С тържествена заря-проверка , на 16 май вечерта , жителите  и гостите на героичното родопско градче отдадоха почит на националните герои от Априлското въстание в Батак 1876г.
Площадът беше пълен с хора.
Намаше телевизии, нямаше лицемерни репортажи.
Природата беше изплакала сълзите си през дъждовния ден и вечерното небе, чисто, сияйно подслони присъстващите.
Всичко беше искрено , неподправено, така както го заслужават героите-Априлци от 1876г.
Участваха представителни роти от 68-ма бригада специалн сили -гр.Пловдив . Сред официалните лица бяха български генерали, военни, кметове, народни предствители. Събитието имаше изцяло характер на военна почетна церемония , придружена от военен оркестър и тържествена многоминутна заря , която напомни за пукота и сраженията от дните на Въстанието в Батак.
За пръв път от пет години насам , Батак се върна към традициите си да чества годишнината от героичните събития  така както подобава- с военни почести, а не с попска сцена на централния площад .
Батачани от 1876г. се вдигнаха на въоръжена борба не с икони и хоругви, а с пушки, със саби, с черешови топове и със знаме,  на което пише "свобода или смърт ", извезано от дъщерята на местния свещеник поп Нейчо. Баташките попове Нейчо и Петър навремето са запасали пищовите и лично са осветили знамето на борбата, а хоругвите са оставили настрана. Защото борбата се е водила с оръжие, а не с молитви. Така са постъпили и другите попове по времето на Въстанието. Така е направил и Васил Левски,  пред когото са се заклели част от баташките войводи.
"че ближний ми има помощ не в милитва,
а в съвест и помощ когато залитва......
и че мойте братя търпят иго страшно...
и че ще е харно да оставя веч
таз ограда тиха от света далеч
и да кажа тайно две три думи нови,
на онез що влачат тежките окови "
( Левски, Епопея на забравените, Ив. Вазов)
Българския народ не бива да забравя,  че именно въстаниците от Априлското въстание 1876г. поставиха началото на новата българска армия. 
Със своето военно формирование от 1100 души въоръжени въстаници, равняващо се на батальон, баташките въстаници се нареждат сред основателите на съвременната българска армия. Начело на въстаниците са водача- хилядник Петър Горанов,  водачите-петстотници Стефан и Ангел Керелови, стотници, петдесятници, десятници, конница от 40 души, знаменосец и  2 топа.
По късно,  част от въстаниците,  оцелелите след априлските събития, вземат участие  в опълченското движение и последващите войни за Освобождение на България.

Разбира се ,българските медии не отдадоха значимост на гореспоменатото събитие.
Президентът  Плевнелиев и премиерът Борисов също бяха забравили за събитието . Не присъстваха да почетат националните герои . Дали защото медиите и висшите управляващи спазват инструкциите на Европейската комисия да не се шуми по "случая Батак",  дали защото не са чели българската история или "Записки по българските въстания".
Но зарята проверка и препълнения площад , показаха  че българите , българските военни и българските генерали помнят и почитат чутовния подвиг на героите от Априлската епопея в Батак 1876г.

Вечна памет и поклон пред подвига   на  батачани-борци за национална свобода от Априлската епопея 1876г.!

image





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене