Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2013 21:23 - Д Е К Л А Р А Ц И Я от батачани и българи-родолюбци СРЕЩУ ПОДМЯНА НА НАЦИОНАЛНАТА НИ ПАМЕТ чрез ЖИТИЕ НА БАТАШКИТЕ МЪЧЕНИЦИ и незаконно ползване от Пловд.Митроп
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 2118 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 29.05.2013 11:11


Културно - Историческо Дружество „Будител“- гр.Батак,

гр.Батак, ул.„Петър Горанов“ №8                                         buditel_kid@mail.bg

Изх. № 9/09.05.2013г.                                                     http://buditel1batak.blog.bg/                    ___________________________________________________________________________

                                    До Отговорните институции в РБ

                                                                                  Българската общественост

                                                                                  Медии

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от

батачани и българи-родолюбци срещу подмяна на националната ни памет, неморално и незаконно ползване от Пловдивска митрополия на Военно-исторически храм-паметник, църквата-костница и музей „Св.Неделя“ в Батак

 

ИСКАНИЯ:

1.Обществена преоценка на Акта на канонизация на светите Баташки мъченици и достоверността на изнесените факти в съпътстващите го ,,Житие и Акатист/Молитва/ на свети Баташки новомъченици“, чрез която е извършено подмяна на исторически факти с измислени такива.

 2. Въпросната книжка ,,Житие и Акатист/Молитва/ на свети Баташки новомъченици “ е необходимо да бъде преразгледана от специалисти богослови, историци и рецензенти и да се пренапише отговорно съобразно историческите факти.

 3.Самосезиране на държавата в лицето на МРРБ за издаване на Акт за публичната държавна собственост на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ в гр.Батак.

4.Образуване на наказателно преследване за виновните съставили документи с невярно съдържание, чрез които е променена собствеността на сградата и парцела на Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ в гр.Батак от публична в частна и последвалото незаконосъобразно дарение на Пловдивска Митрополия.

5.Отмяна на Акт за ЧОС 504/06.04.2011г. на ОС Батак, като документ с невярно съдържание, в който е извършено документно престъпление, като е дописана като частна общинска собственост сградата на църквата, без същата да е раздържавена; и още като документ загубил правна сила, основаващ се на отменено след прокурорска проверка Решение на ОС Батак  №477 /31.03.2011г.

6. Да се възстанови начина на ползване и статута на  историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“, утвърден от Министерство на Културата. Църква-костница да остане музей или както я нарекоха батачани „Възторжен паметник на Свободата“, за да възпитава у нацията ни родолюбиви чувства и национална гордост без разлика на вяра и убеждения в изпълнение заветите на Левски. Волята на преживелите въстанието батачани – съзаклятници на Левски и Волов, е да се прекратят религиозните и́ функции, материализирана с освещаването през 1912г. на Катедралния храм-паметник ,,Успение Богородично“ в Батак.

7. Движимите културни ценности, свидетели на кървавите събития от Априлското въстание и Клане в Батак от 1876г – кости и дръвници, да преминат под грижата на Културното министерство и ИМ-Батак и се направи повторна консервация заради покрилата ги плесен в следствие умиването им с вода, масло и вино.

В името на целостта на Българската държава и единството на българския народ!

 
МОТИВИ: 

1.Книжката ,,Житие и акатист на свети Баташки новомъченици“/стр.16/ създава Антибългарски религиозен мит, чрез който са подменени исторически факти от Априлското въстание от 1876г. В житието посмъртно са удовлетворени ,,фантазиите“ на палача на Батак Ахмед ага – Барутанлията, като в житието пише, че е заклан водача на Въстанието Петър Горанов. Всъщност той реално преживява въстанието и почива 49 години по-късно през 1925г., погребан с почести в двора на Старата църквата. Предателят на въстанието Ангел Кавлака, описан от Захари Стоянов като такъв, е каноизиран за светец. Заличени са имената на свидетели от епохата като Макгахан./ползвани са цитати от репортажа му,според които той е наречен просто летописец/.Тази подмяна на историческа истина с лъжливи твърдения, поражда съмнения, че е в ход продължение на проекта на Мартина Балева с цел обезличаване на българския дух и история, но в много по изтънчен вид – зад маската на православието, непочтено ползвайки за това вярата на хората!

 

2. Батачани в житието са сравнени с кротки овце и агнета, които сами отиват да извършат себежертвоприношение. Цитат:,,Избрани Христови Агнета, заклани като изкупителна жертва за греховете на българския народ“ !? стр.41/Акатист/…  Излиза, че вдигането на всенародно въоръжено въстание за Освобождението на Отечеството и желанието да бъдат свободни българи е големия грях на батачани, респективно на българския народ, заради което се е наложило…:  ,, Христовите агънца, обречени на ЗАКОЛЕНИЕ,СТОЯЛИ И СМИРЕНО ЧАКАЛИ РЕДА СИ,,/стр.20, Житие/???  Батачани сравнявани с агънца били изклани заради вярата, а че имало Априлско въстание през 1876г., и че са загинали преди всичко за освобождение на Отечеството изобщо не се споменава или удобно се пропуска. Батачани дръзнаха с оръжие в ръка да отвоюват свободата на Отечеството си, като най-напред те са истински българи и родолюбци, а в ония години думите българин и християнин са имали една и съща тежест. На тяхното знаме е изписано „Свобода или смърт“,  което показва, че заради Свободата те презряха живота и станах жертва пред олтара на Отечеството. Не случайно дългогодишния кмет на Батак Трендафил Керелов, канонизиран за светец заради мъченическата си смърт, в предсмъртния си час призовава: ,,Чеда мои, смъртта за свободата на Отечеството е свято причастие. Няма страшна смърт, страшно е робството.“ Срам и позор за дръзналите да подменят или премълчат исторически факти във въпросното житие в разрез с националните интереси!

3. Историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ гр.Батак е публична държавна собственост, одържавена със Закон още след Освобождението, препотвърдено с ПМС №1608 от 1952г. и впоследствие не е имало Акт на Раздържавяване.

4. Промяната на собствеността на историческата църква-костница и музей „Св.Неделя“ е извършена чрез груби закононарушения, при които има наличие на престъпление –съставяне на документ с невярно съдържание, с което е засегнат обществения интерес и са нанесени материални и морални вреди в ущърб на нацията и историческото ни наследство.

5. Дарението на Движимите културни ценности – кости и дръвници е незаконосъобразно, тъй като същите представляват Основен музеен фонд на ИМ Батак и като такива не могат да бъдат продавани или дарявани съгласно чл.114 от ЗКН.

6. Костите са археологически обект – публична собственост, открит при теренни проучвания при интегрирана консервация на историческата църква, и като такъв също не могат да бъдат обект на дарение.

7. Всичко изброено по-горе поставя под съмнение благородните намерения на Акта на канонизация на Баташките мъченици, загинали за свободата на българския народ!

 

В името на целостта на Българската държава и единството на българския народ!







Гласувай:
4


Вълнообразно


1. stefansavov - Подкрепа
14.05.2013 22:32
Подкрепям ви.
цитирай
Търсене