Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2014 12:16 - ИСКАНЕ ДО КОМИСИИТЕпо"КУЛТУРА"и"ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ" към НС за възстановяване на Публичн. Държавна Собственост на църква-костница Батак
Автор: buditel1batak Категория: История   
Прочетен: 1179 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2014 14:22


Културно - Историческо Дружество „Будител“- гр.Батак,

гр.Батак, ул.„Петър Горанов“ №8                            buditel_kid@mail.bg

Изх. № 1 / 09.01.2014г.                                      http://buditel1batak.blog.bg/  

___________________________________________________________________________   

   Уважаеми читатели,    

С Акт на Министерския съвет обнародван в ДВ бр. 221/1927г, „Списък №2 на народните старини „протокол 48/19.12.1927г, на „Комисията за Старините” при Министерство на Народното Просвещение-историческата църква в Батак е обявена за „Народна Старина], което й дава статут на национална културна ценност , публична държавна собственост съгласно Законите за Старините от 1890г. и 1911г, като съгласно чл. 25 от Закона за Старинитевсички недвижими старини, дето и да бъдат открити принадлежат на държавата.

Публичната държавна собственост върху историческата църква-костница Св.Неделя е препотвърдена с ПМС №1608 от 1952г, след което никога не е извършвано раздържавяване на обекта.Обявена за Културно-исторически паметниk  с категория „национално значение”/ДВ.бр.52/1977г/,  което също й дава статут на публична държавна собственост. Съгласно сега действащия ЗДС означава , че същата е със статут на културна ценност с национално значение публична държавна собственост определена с Акт на Министерския съвет /чл.2(2) т.2, т.5 от ЗДС/.

Подчертаваме,  че отмяната на един закон с друг не значи промяна на собствеността придобита по предходния закон, освен ако в последващите закони това не е изрично уточнено.

image

                                 

    До  Председател комисия по Култура към НС

 

    До  Председател комисия по Вероизповеданията към НС

 

  Уважаеми г-н Председател,

 

    Приложено Ви изпращаме копие от Призив на КИД „Будител“ до съответните комисии в Европейския парламент, относно казуса с НЕЗАКОННОТО присвояване на държавна собственост-недвижима културна ценност, архитектурен и военно-исторически храм-паметник, църква-костница и музей „Св. Неделя“ гр. Батак.

    Ние сме подавали редица сигнали през последните две години до отговорните институции, за да защитят паметника на културата от Национално значение, но конкретни действия няма. Сблъскахме се с мълчалив отказ на МК, НС, МО, ВАП и др. да защитят културното ни наследство и историята ни от вредни за историческата памет, националната идентичност и национална сигурност посегателства върху историческата ни светиня. Това ни принуди да потърсим съдействието на Европейските институции, защото Националното ни културно наследство е и Европейски културно наследство.

    Очакваме представителите на Българският народ в  НС много внимателно да прочетат нашия призив, защото е време да се напомни, че Българската държава има повече от столетна традиция в опазването на културното ни наследство. Създадени са редица закони, чрез които са одържавени, определени като ценни и уникални, исторически паметници с национално и общочовешко значение и са обявени за общонародна собственост. Тези законотворчески актове на Българската държава от края на 19 и от 20 век са в учудващ синхрон със сега действащото Европейско законодателство. В този ред на мисли предложения законопроект за изменения Закона за вероизповеданията е в остро противоречие с Българското и Европейско законодателство по опазване на паметниците на културата от национално и общочовешко значение.

 

 

 

    Считаме, че претенциите на съответните вероизповедания за имоти и власт са неоснователни и преследват лични интереси с цел незаконно обогатяване в разрез с обществения и национален интерес. Те не биха издържали и една минута в правен спор срещу съществуващото Българско и Европейско законодателство по опазване на културното ни наследство. По страшното обаче е, че се прави опит от „духовници“ за въвеждане на нова изтънчена форма на олигархично (феодално) и духовно РОБСТВО над българския народ и парцелиране на България на верски принцип! Това би разединило нацията, противно на националната идея на нашите предци за „Свобода или смърт“ и обединение чрез запазване на историческите ни и национални символи без оглед на верска и етническа принадлежност.  

 

 

 

    НАСТОЯВАМЕ за Възстановяване на държавната собственост върху църквата-костница и музей „Св. Неделя“ в гр. Батак, каквато е била и волята на батачани (виж приложения) оцелели след жестокото потушаване на Априлското въстание от османския поробител през 1876 г. И днес 80% от батачани продължават да отстояват това, което нашите предци са ни завещали, а именно възстановяването на държавната собственост за този храм-паменик на Свободата. Това е задължително условие за неговото опазване, защото той е единствен свидетел запазил кървавите следи от Националното въстание за възстановяване на Българската държава и единението на българския народ.

     Днес шепа „брокери на вярата“[1] от Пловдивска митрополия внушават, заплашват, че ако държавата изпълни законовите си правомощия спрямо музея-костница в Батак и я запази в автентичния и вид, това щяло да бъде целенасочено действие във вреда на православието!? Ние пък питаме: нима националните държавни интереси не стоят над личните корпоративни интересите на същите тия, които търгуват с костите на нашите предци (движими културни ценности) под формата на мощи? За незаконното разпореждане с костите на батачани, загинали за Свободата на Отечеството, те трябва да бъдат съдени. А за това, че извършват незаконни деяния зад маската на православието скоро ще си заслужат и Божието наказание. На тях припомняме, че върховен закон в Република България е Конституцията, а не устава, на която и да е църква. Върховния законодателен орган е Народното Събрание, а не „светия“ синод, на което и да е вероизповедание. Българските законотворци трябва да проумеят, че свещениците ни имат жалките 7% одобрение от народа ни, защото в тяхното поведение НЕ се забелязва християнски морал, смирение, благочестивост и безсребреност.

    Уведомяваме Ви, че нашия призив до Европейският парламент е приет и ще бъде разгледан от съответните комисии, а така също и в ЮНЕСКО, от където проявиха интерес към „Паметника на свободата“, като бъдещ кандидат за включване в списъка на световното културно наследство! Ние недоумяваме как така тия две чужди нам институции реагираха за по-малко от месец, а българските отговорни институции мълчаливо отказват да защитят собственото си културно наследство? Ще позволим ли корпоративния антибългарски интерес под маската на „духовното“ да вземе превес над националния, европейски и общочовешкия интерес? Надяваме се, че това няма да се случи и Българският парламент ще вземе разумно решение съобразно българските законодателни традиции и европейските ни перспективи

   В името на целостта на Българската държава и       единството на българския народ!

Приложение: писмо на КИД „Будител“  с изх. №14/07.11.2013г. до Европейският парламент и ЮНЕСКО и съпътстващи приложения. Всичко по казуса виж на  http://buditel1batak.blog.bg/  

           ОТ ИМЕТО НА БУДИТЕЛИ И БАТАЧАНИ РОДОЛЮБЦИ

                      Председател:                                                                           Секретар: 

                            


[1] Определението на Румен Леонидов.


image





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене